Plantefællesskab der virker

2018-05-08 1 Af Fru Holst

Det sværeste

I de år jeg har forsøgt at etablere en skovhave, har den største udfordring været at finde plantefællesskaber, der holder og kan komme i balance, fælleskaber der kan passe sig selv med et minimum af indsats. Jeg gider ikke luge, grave og så i min alderdom, jeg vil kun høste. Nedenfor er noget erfaring med rydning af et stykke lerjord og etablering af et udbytterigt bed der i visse områder passer sig selv.

Ny jord frigøres 

Ved at skifte en navrhæk ud med et plankeværk, blev der frigjort næste 50 kvadratmenter jord. Godt nok af en meget leret og stenet kvalitet, men det kan der arbejdes med over tid.

 

 

Lerjorden blev løsnet og tømt for rødder. Juli 2014.

 

Hertil nåede vi til inden sommerferien. Juli 2014.

Som det ses leverer naboen mod nord de store træer, der er desværre intet udbytte fra dem, kun læ, ly og dejligt bladgrønt samt en masse spirende yngletræer der skal luges væk med mellemrum. Måske jeg på sigt kan finde en metode til at dække jorden så yngletræerne ikke spirer?

Tilplantning

 Ribsbuske, opformeret fra svigermors moderplante, og stikkelsbærbuske kom i jorden. April 2015.

Jorden blev forbedret med gammel og næsten omsat flis, der havde ligget nogle år imellem højbedene. Regnorme og planter synes vældig godt om ikke at skulle nøjes med ler og flintesten.

Samme ribsbuske 2 år senere, der skal gøres noget ved græsset, det tar’ kraften fra buskene.  Juli 2017.

Høst og anvendelse – Ribs

 

 

 

Vi har spist og spist i løbet af sommeren og desuden høstet, skyllet og afribbet mindst 4 kilo fra ribsbuskene til fryseren. Juli 2017.

Til næste høst skal poserne med ribs, der fryses ned være på 1/2 kilo, så er det nemmere og mere overskueligt at tage en pose op og servere ribsene næsten optøede og helt rå til en gang grillstegt laks eller torsk. Prøv også at bruge de netop optøede bær i en salat, det er luksus.

 

Jordforberedelse og mere tilplantning

 

 

 

 

Et stort område ved siden af ribsbuskene blev afsat til kartofler for at jordforbedre til nye permakulturplanter. April og juli 2015.

De nye planter står på spring i potter ved siden af kartoflerne, klar til afløsning når høsten er kommet i hus. Planterne har jeg selv sået indedøre i marts og de består af:

  • Spinatsalat
    • Udbytterig plante, ingen tendens til selvsåning, men sneglene kan godt lide at klippe lidt huller i bladene.
    • Bladene er bedst som spinat i varme retter gerne med mælkeprodukter i, da den indeholder oxalsyre eller brug non-oxal.
  • Stolthenriks gåsefod
    • Udbytterig plante, der villigt selvsår sig og sneglene kan ikke li’ den.
    • Bladene er bitre og kan spises som salat/spinat. Unge blomsterstande kan dampes eller allerbedst vendes rundt i en varm omelet.
  • Lucerne
    • Kvælstoffikserende plante med blå blomster.
  • Bibernelle
    • Stedsegrøn der leverer grønt drys om vinteren og blomstre om sommeren.
    • Bladene smager af agurk, min variant er desværre bitter (formentlig den sundeste udgave), men i græsk yoghurt med hvidløg, smages det ikke.

Flere permakulturplanter tilføjes

 

 

 

 

Her stod kartofler i sommeren 2015. Maj 2018.

 

Det virker!!!! Det inderste stykke der hele tiden har været tilplantet med Stolthenriks gåsefod, Bibernelle og Spinatsalat, er faktisk nemt både at holde og høste fra.

 

 

Det virker!!!! Smalbladet sølvblad / Marmeladebusk er kommet til midt i bedet i 2016. Den har følgende egenskaber:

  • Kvælstoffikserende busk.
  • Udbytterig frugtbusk med små søde og milde røde frugter med lidt glimmer på. Frugterne kommer i store mængder og de er gode til marmelade sammen med æbler og krydderier, f.eks. stjerneanis, nelliker .

Det virker ikke endnu!!!! Med lidt gravearbejde i foråret 2018 og en tur på planteskolen, blev haven beriget med følgende planter, der hvor der i 2015 stod kartofler:

  • Rødnervet syre
  • Havesyre
  • Pibeløg
  • Etageløg
  • Gigant pibeløg
  • Smalbladet klokke

 

 

 

 

 

Nye planter i maj 2018. Året med den historiske tørke både forår og sommer. Billedet til højre er fra juli 2018.

Der er stadig liv, men det har kostet masser af ture med vandkanden til de nye planter, og de ser ikke ud til at stortrives i dette miljø. Se også nøglehulsbedet

Det virker!!!!  De øvrige planter i bedet er ikke vandet under hele tørken, rødderne er så veletablerede at de kan tåle manglende vand. 

 

Konklusion fra 2020

Permakulturplanter er mega robuste overfor tørke, og de skal ikke passes med vand, de kan klare sig selv.

Stolthenriks gåsefod, spinatsalat og bibernelle virker stadig i bedet.

Havesyren gror godt, men er lidt følsom for snegle.

Pibeløg og etageløg er kasseret, de er for følsomme overfor sygdom.

Rødnervet syre er kasseret, den smager ikke godt og den har en vild tendens til videre selvsåning.

Gigantløg og smalbladet klokke er flyttet til nøglehulsbedet.