En tomathistorie
Tomaterne har aldrig være bedre
Vi bruger gartneriet Toftegård i Vedskølle som vores tomatpusher. Vi elsker at bruge en hel formiddag i gartneriet i starten af maj måned hvert år imellem det rige udvalg af tomater, chilier, krydderurter, frugtbuske og frugttræer. Det er en lækkerbisken for en skovhavenørd.
Forårets start
Vi fylder 3 kapillærkasser op med 9 planter. Kapillærkasserne står op ad en rød sydmur og giver altid mange tomater.
Men i år havde jeg ligepludselig plads til lidt ekstra på friland i det nye nøglehulsbed, og så kom jeg på en trick jeg har lært:
- De hjembragte tomaterplanter nippes i blad-hjørnerne
- De små tomatplanteskud sættes i vand og må ikke tørre ud
- Efter et par uger har skuddene sat rødder og er klar til at blive sat i jord
- 7 tomatplanter ekstra blev det til i år, alle blev sat på friland i løbet af juni måned
- + 2 som kom af op af sig selv fra den kompost der var tilført bedet
- Tomaterne er begyndt at modne i slutningen af august
Sommer
Høst
Den tomathistorie havde nok ikke været så udbytterig hvis ikke sommeren + sensommeren havde været ufattelig solrig.
Henkogning
2 timer i ovnen ved 120 grader varmluft i en bradepande med vand gav ovenstående resultat.
Farven er ikke traditionel rød, fordi vi havde mange ikke røde tomater i år. Spændende om det smager?
Det smager storartet og er utrolig nemt at have på lager i udhuset. Så endnu en batch blev sat over med de næstsidste modne tomater. Opskriften er:
- Kviste fra haven af salvie, citrontimian og rosemarin.
- En del fed hvidløg, det kan vi ikke få nok af
- 1 spiseskefuld groft salt
- En 0,5 dl. æblecidereddike
- 1 dl olie
Alt blev hakket i småstykker i foodprocesseren og lagt i bunden af 3 henkogningsglas. 1,5 kg tomaterne blev skyllet og de største blev skåret i stykker. Det hele blev mast godt sammen i glassene der var rigelig fyldt inden låg blev sat på og spændt fast.
De 3 glas fik 2 timer ved 120 grader varmluft i ovnen med lidt vand i bradepanden. Glassene fik lov at så i ovnen for at køle af.
NB For at sikre holdbarheden, er det vigtigt at det bobler lystigt i glassene i en periode på mindst 20 minutter inden der slukkes.
Hurtig mad på en kold aften
Den helt simple er et glas tømt ud i en gryde og varmet op. Serveres med revet parmesan og grov spagetti af en slags. Gryden kan udvides med yderligere grøntsager og evt. kød.
Nemt og lækkert at have henkogte tomater med krydderurter på lager.
Flere frilandstomater
Den flotte høst i 2018 har siden givet mig mod på at have tomater på friland hvert år. Som kilde til også at få mange tomater året efter en god høst, tages et par af de bedste tomater og indmaden splattes ud på en avis (frø til næste år). Avisen lægges til tørre og gemmes til foråret. Frøene spires herefter og kan blive til vildt mange udplantningsplanter. Tomaterne er ikke frøstabile, det er altså et lotteri om tomaterne bliver gode, selvom man har taget de bedste, men jeg er endnu ikke blevet skuffet.
Egne tomater formeret fra frø under corona-hjemme-arbejdet.
De smagte pragtfuldt i 2020 og de blev henkogt i store mængder.