Brombær

2018-07-30 4 Af Fru Holst

Jeg mangler brombær

Igennem længere tid har jeg ønsket mig brombær. Min chef lovede at komme med stiklinger fra sin nabo’s brombær, men kunne jeg vente på de blev opformeret?

Svaret var nej. I efteråret 2015 indkøbte jeg en “brombær” til haven: Thornfree (brombær), opr.: Belsvill USA 1966. Lød lovende med store og regelmæssige frugter / faste bær. Tænkte at flere kunne komme til, en plante er næppe nok.

Thornfree efter 3 år. Juli 2018

En fiasko vil jeg kalde det, jeg har max. høstet 10 bær i de 3 år den har stået i haven. Måske gør jeg noget forkert? Jeg slås med den hvert efterår, hvor de gamle skud klippes ned og de nye hænges op, den er rigtig god til at skyde, men frugtsætning er dårlig.

Men jeg var også heldig i efteråret 2015. I 30 års jubilæumsgave kom min chef (nu tidligere) med en masse stadig grønne grene fra naboens brombærbusk. Det skulle lykkes og jeg satte 3 forskellige former for stiklinger.

  • Nogle i vand og de visnede sørgeligt i løbet af julen
  • Nogle i så-jord + plastpose over, de blev sat i et lyst udhus og rådnede i løbet af vinteren
  • Nogle blev stukket ned i havens børnehave, uden nogen øvrige anstrengelser og én overlevede

Sommeren 2016 skød den et lille skud.

Sommeren 2017 kom der bær på sidste års skud, 5 – 10 stykker. I løbet af efteråret fremkom et langt lækkert skud til næste års bær.

Sommeren 2018 er den lille stikling ud af mange, blevet til en fantastisk oplevelse. Jeg forstår min tidligere chefs næsegruse beundring for sin nabos brombær.

Et lille udsnit af stiklingen, stadig i børnehaven og med en overdådig mængde bær. Juni og juli 2018.

Vi har nu besluttet at fjerne den indkøbte – Thornfree – fra stativet og sætte denne fantastiske “chefens nabo” brombær i stedet, vi skal lige have et fugtigt efterår at gøre det i. I medens nyder vi alle bærrene, der her i sidst i juli er begyndt at modne.